المواضيع

Leer thuis aardappelen bewaren met 11 belangrijke en essentiële punten

Leer thuis aardappelen bewaren met 11 belangrijke en essentiële punten

Leer thuis aardappelen bewaren met 11 belangrijke en essentiële punten

Aardappelen zijn een van de meest populaire voedingsmiddelen en hebben natuurlijk veel eigenschappen. Door te leren hoe u aardappelen thuis kunt bewaren, wordt hun levensduur verlengd. In dit artikel leren we je deze methoden.

Aardappelen zijn een van de belangrijkste ingrediënten in elke keuken. Dit voedsel wordt al meer dan 10.000 jaar gebruikt als een van de meest gezonde en voedzame zomervoedingsmiddelen. Er zijn veel manieren en tips om aardappelen voor een langere periode te bewaren, die we je in dit artikel leren.


De belangrijkste punten om op te letten bij het bewaren van aardappelen!

Deze heerlijke groente kan op verschillende manieren gebruikt en bewaard worden. Een goede opslag kan de levensduur verlengen en voorkomen dat er te veel bedorven aardappelen worden weggegooid. Zelfs in een keukenomgeving kun je aardappelen lang bewaren. Let bij het bewaren van aardappelen op de volgende punten.


1. Bewaar rauwe aardappelen op een koele plaats

De bewaartemperatuur heeft een grote invloed op de levensduur van aardappelen. Wanneer rauwe aardappelen worden bewaard tussen 6 en 10 graden Celsius, zijn ze enkele maanden houdbaar zonder te bederven. Deze temperatuur wordt natuurlijk geassocieerd met koude magazijnen en de keukenomgeving zal over het algemeen veel warmer zijn dan deze temperatuur. Dit temperatuurbereik is iets warmer dan een koelkast en is te vinden in koude kelders, kelders, garages of schuren.

Aardappelen onder deze omstandigheden bewaren kan de groei van aardappelen voorkomen en dit voedsel voor een langere periode bruikbaar maken. Door ze op een lagere temperatuur te bewaren, blijft ook hun vitamine C-gehalte behouden.


2. Houd aardappelen uit de buurt van licht

Zonlicht of fluorescerend licht van lampen kan ervoor zorgen dat de aardappelschil chlorofyl produceert en een ongewenste groene kleur krijgt; Om te voorkomen dat de aardappelen groen worden, is het daarom beter om deze groente niet aan licht bloot te stellen en er een donkere en koele plek voor te kiezen.

Hoewel het chlorofyl dat aardappelschillen groen maakt onschadelijk is, kan blootstelling aan zonlicht grote hoeveelheden van een giftige chemische stof genaamd solanine produceren. Als gevolg hiervan moet u ze kwijtraken; Omdat de consumptie ervan kan leiden tot keelpijn, braken, diarree en misselijkheid.


3. Bewaar aardappelen niet in de koelkast of vriezer

Hoewel de koude temperatuur ideaal is voor het bewaren van aardappelen, zijn de koelkast- en vriezertemperaturen daar niet geschikt voor; Omdat een te lage temperatuur "koude zoetheid" kan veroorzaken. Dit gebeurt wanneer een deel van het zetmeel wordt omgezet in reducerende suikers. Het verminderen van suikers kan kankerverwekkende stoffen creëren, acrylamiden genaamd, wanneer ze worden gebakken of blootgesteld aan zeer hoge kooktemperaturen, dus het is het beste om de niveaus laag te houden door uw aardappelen op de juiste manier te bewaren.

Wanneer rauwe aardappelen in de vriezer worden geplaatst, zet het water in de aardappel uit en vormt het kristallen die de structuur van de celwand breken. Dit maakt het zacht en onbruikbaar wanneer het wordt ontdooid voor consumptie.

Aan de andere kant is de kans groter dat de kleur verandert in bruin. Het is prima om ze in te vriezen nadat ze geheel of gedeeltelijk gaar zijn, omdat het kookproces de bruinende enzymen deactiveert en voorkomt dat ze van kleur veranderen. Als gekookte aardappelen worden ingevroren, worden er ook geen wijzigingen aangebracht in de rauwe aardappelen.


4. Bewaar aardappelen in open containers of papieren zakken

Aardappelen hebben luchtstroom nodig om vochtophoping en bederf te voorkomen. De beste manier om luchtcirculatie mogelijk te maken, is door ze in een open container of papieren zak te bewaren. Bewaar ze daarom niet in een gesloten, niet-geventileerde container zoals een plastic zak met ritssluiting of een glazen pot. Zonder luchtcirculatie verzamelt het vocht van de aardappelen zich in de container, waardoor schimmels en bacteriën kunnen groeien.


5. Geen aardappelen wassen

Omdat aardappelen ondergronds worden geteeld, zit er vaak vuil op de schil. Hoewel het verleidelijk kan zijn om vuil eraf te wassen voordat je het opbergt, gaat het langer mee als je het zo houdt; Omdat wassen het vocht verhoogt, wat leidt tot de groei van schimmels en bacteriën. U moet vlak voor gebruik alleen de hoeveelheid wassen die u nodig heeft. Als pesticiden erop een probleem voor u zijn, kan wassen met azijn of een 10% zoutoplossing meer dan twee keer zoveel achtergebleven ziekteverwekkers verwijderen als water alleen.


6. Aparte opslag van aardappelen

Veel groenten en fruit zullen zacht worden en gaan rotten als ze in contact komen met fruit dat ethyleengas afgeeft. Om deze reden, als je fruit zoals bananen, appels, uien en tomaten in de buurt van aardappelen legt, zullen ze eerder bederven.


7. Aardappelen in de grond houden

De meeste mensen kopen aardappelen op hun lokale markt, maar als je ze zelf kweekt, kun je ze veel langer in de grond houden. Vers gesneden aardappelen moeten enkele weken bij warmere temperaturen en een hoge luchtvochtigheid worden bewaard om de schil dikker te maken en de vlekken te laten genezen. Dit helpt de houdbaarheid van aardappelen te verlengen.

 

8. Bewaar rauwe aardappelschijfjes in water

Na het schillen en snijden veranderen rauwe aardappelen snel van kleur als ze aan de lucht worden blootgesteld. Dit komt omdat ze een enzym bevatten, polyfenoloxidase genaamd, dat reageert met zuurstof en het aardappelvlees grijs of bruin kleurt. U kunt verkleuring voorkomen door geschilde en gesneden plakjes af te dekken met water en in de koelkast te plaatsen tot u ze wilt gebruiken. Als ze echter langer dan 24 uur in water worden bewaard, kunnen ze te veel water opnemen en papperig en smaakloos worden. Gebruik deze methode alleen bij aardappelen die dezelfde dag gekookt worden.

Je kunt rauwe aardappelschijfjes maximaal een dag in water bewaren.


9. Vacumeer de gesneden aardappelen

Om je chips langer te bewaren, kun je thuisvacuüm gebruiken, een techniek waarbij alle lucht uit de verpakking wordt gehaald en hermetisch wordt afgesloten. Vacuümverpakte aardappelen blijven tot een week goed in de koelkast.


10. Bewaar gebakken aardappelen in de koelkast

Gekookte aardappelen kun je meerdere dagen in de koelkast bewaren. Als het echter te lang wordt bewaard, kan het waterig of gomachtig worden, omdat het aardappelzetmeel van vorm verandert en water afgeeft terwijl het afkoelt. Deze actie op korte termijn, zeg een dag of twee, verhoogt ook de vorming van resistent zetmeel, een type koolhydraat dat mensen niet kunnen verteren en absorberen.

Deze manier om aardappelen te bewaren kan gunstig zijn voor mensen met bloedsuikerproblemen, omdat het de glycemische index met ongeveer 25% verlaagt en een stijging van de bloedsuikerspiegel na het eten voorkomt. Resistent zetmeel draagt ​​ook bij aan de darmgezondheid, omdat het wordt gefermenteerd door darmbacteriën en korteketenvetzuren produceert die helpen de bekleding van de dikke darm gezond en sterk te houden.

 

11. Bewaar gebakken aardappelen in de vriezer

Als je de gepofte aardappel niet binnen een paar dagen gaat eten, kun je deze het beste in de vriezer bewaren. Dit voorkomt dat de aardappelen in korte tijd bruin worden en bederven. Als u bevroren gebakken aardappelen wilt gebruiken, laat ze dan een nacht in de koelkast ontdooien voordat u ze opwarmt en serveert. Dit resulteert in een betere textuur van de aardappelen dan ontdooien in de magnetron of op andere manieren.

Gebakken aardappelen kunnen drie of vier dagen in de koelkast worden bewaard.


De conclusie

Zoals je hebt gezien, zijn er verschillende manieren om aardappelen te bewaren, zoals een omgeving met geschikte temperatuur en omstandigheden, bodem, kast, koelkast en vriezer, die allemaal voor elk hun eigen speciale omstandigheden moeten bieden. Als u weet hoe u aardappelen het beste kunt bewaren, kunt u de levensduur en eigenschappen van uw aardappelen verlengen en voedselverspilling verminderen. Als u geïnteresseerd bent in aardappelgerechten, raden we u aan het artikel te lezen over het bereiden van voedsel met aardappelen.

تعليقات
ليست هناك تعليقات
إرسال تعليق  وضع القراءة :
  حجم الخط
  +
  16
  -
  تباعد السطور
  +
  2
  -