المواضيع

Wat is de juiste manier om garnalen schoon te maken?

 Wat is de juiste manier om garnalen schoon te maken?

Wat is de juiste manier om garnalen schoon te maken?

Garnalen schoonmaken is niet zo moeilijk en je moet het alleen voorzichtig doen. In deze training wordt de juiste manier van garnalen schoonmaken, kop, poten en vel van garnalen scheiden en de bewaarmethoden aangeleerd.

Het schoonmaken van rauwe en gekookte garnalen gaat in dezelfde stappen. Door deze zelfstudie te leren, kunt u leren hoe u garnalen die u wilt gebruiken, schoonmaakt en controleert op versheid, en leert u hoe u garnalen voor verschillende gerechten bereidt.


1- Controleer de versheid van de garnalen

Alle garnalen moeten worden gekoeld tot een temperatuur van 32-38 graden. Rauwe garnalen moeten binnen 48 uur na aankoop worden gegeten, terwijl gekookte garnalen binnen 5-7 dagen moeten worden gegeten. Diepgevroren garnalen zijn ook tot 5 à 6 maanden na aankoop te gebruiken.

Gefrituurde garnalen moeten zacht, roze-wit (paars) zijn en geen sterke visgeur hebben. Sommige gekookte garnalen hebben koppen, poten, vinnen en schelpen, terwijl andere een combinatie van alleen deze delen bevatten.

Rauwe garnalen moeten stevig, helder en enigszins glanzend zijn, zonder merkbare geur. In veel gevallen hebben rauwe garnalen poten en schelpen, en vaak zit de kop er nog aan vast.

U moet bevroren garnalen een nacht in de koelkast bewaren voordat u ze probeert te snijden of te schillen. Je kunt ook een deel van de garnalen die je wilt gebruiken uit de koelkast halen en ze in een kom met koud water in de gootsteen leggen en ze vervolgens 20 tot 30 minuten in het water laten staan.


2- Garnalen wassen

Doe de garnalen in een vergiet en spoel ze goed af met koud water. Controleer tijdens het wassen van de garnalen of ze niet bedorven zijn. Gooi alles weg dat er plakkerig uitziet, verkleurd is of een overmatige geur heeft. Was de garnalen alleen in koud water, niet warmer dan kamertemperatuur.

Garnalen koken heel snel en als je ze in heet water kookt, worden ze slijmerig en rubberachtig.


3- Verwijder de kop van de garnaal

Plaats de kop van de garnaal tussen uw wijsvinger en duim en houd het lichaam stevig vast met uw andere hand. Houd het hoofd stevig vast en draai het totdat het ontploft.

Opmerking: niet alle garnalen zijn onthoofd, omdat sommige mensen ze liever koken en eten om smaak toe te voegen. Dit is een beetje vreemd. Als je hier last van hebt, verwijder dan de garnalenkop.

Doe de garnalenkoppen in een aparte zak bij het huisvuil en haal ze snel het huis uit zodat de nare geur zich niet in huis verspreidt. Je kunt de garnalenkoppen ook bewaren om zelfgemaakte visgerechten te maken.


4- Scheid de poten bij het schoonmaken van de garnalen

 Nadat je de kop hebt verwijderd, draai je het lichaam van de garnaal naar je toe zodat de buik naar je toe wijst. Houd alle poten stevig tussen uw vingertoppen en trek ze naar de staart toe om ze uit elkaar te halen. De poten zouden vrij gemakkelijk los moeten komen, maar het is mogelijk dat u ze niet allemaal tegelijk kunt verwijderen. Beweeg de benen heen en weer en doe elk been tegelijk.


5- De garnalen pellen tijdens het schoonmaken

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De meest gebruikelijke manier om van de schubben af ​​te komen, is door de garnalen te pellen waar de pootjes loskomen, zoals je zou doen bij het openen van een jasje.

Gebruik je vingernagels of een klein mes om de vernis te verwijderen en laat het in verschillende delen over de achterkant en zijkanten van de garnaal lopen. Je kunt ook beginnen waar de kop is verwijderd en de schaal eraf trekken van achter de middellijn van de garnaal. Dit is net zo effectief.


6- Scheid de staarten van de garnalen

 Vaak worden garnalen gekookt met de staart eraan, afhankelijk van hoe je ze gekookt wilt hebben. Om de staart te verwijderen, kunt u deze stevig vastpakken en eraf trekken. Als u het moeilijk vindt om het te verwijderen, kunt u een klein mes gebruiken om een ​​snee onder de staart te maken en deze te verwijderen.


7- Scheid de zwarte ader van de garnaal

 De laatste stap bij het schoonmaken van garnalen is het verwijderen van de zwarte ader. De middellijn op de rug van de garnaal bevat een donkere lijn waar de ingewanden van de garnaal zich bevinden. Snijd met een scherp mes de achterkant van de garnaal langs deze lijn, net diep genoeg om de zwarte ader te bereiken en te verwijderen.

Trek de ader eruit met de punt van het mes, til hem dan op met je vingers en trek hem naar de staart van de garnaal. Zorg ervoor dat alle regels zijn verwijderd.


8- Juiste methoden voor het bewaren van garnalen

 Was de garnalen in koud water om huid, vet of vuil te verwijderen. Het is het beste om garnalen te koken nadat ze zijn schoongemaakt. Je kunt ze ook invriezen door ze 24 uur voor het koken uit de vriezer te halen.

Garnalen moeten worden bewaard in de koelkast, tussen 32 en 38 graden Fahrenheit, in plasticfolie of in een luchtdichte verpakking.

تعليقات
ليست هناك تعليقات
إرسال تعليق  وضع القراءة :
  حجم الخط
  +
  16
  -
  تباعد السطور
  +
  2
  -